Je nieuwbouwwoning voorzien van verlichting of het lichtplan van je bestaand huis opfrissen, kan je wel eens keuzestress bezorgen.

In de eerste plaats vervult de verlichting van je woning een functionele rol, namelijk de juiste hoeveelheid licht bieden naargelang de functie van de ruimte. Los van dit praktische element, is verlichting ook bepalend voor de uitstraling en sfeer van je woning of werkruimte.

Graag helpen de experts van Safti met het maken van een doordachte keuze om jouw woning in te richting in jouw stijl met de juiste merken verlichting.

Welke soorten van verlichting zijn er verkrijgbaar?

Ons assortiment verlichting kan je opsplitsen in verschillende categorieën naargelang de functie waarvoor je de verlichtingselementen wil gebruiken. Zo onderscheiden we enerzijds technische verlichting zoals bijvoorbeeld LED-strips of vervanglampjes. Anderzijds bestaat ons assortiment uit een groot aanbod aan armaturen, die het decoratieve aspect meer benadrukken. Deze decoratieve verlichting kan verder onderverdeeld worden in de traditionele soort waarbij een vervangbare LED-lamp in de armatuur geplaatst wordt. Maar steeds vaker wordt de LED-verlichting van bij het ontwerp reeds geïntegreerd in de armatuur, waardoor het niet mogelijk is deze nog te vervangen. Door de uitzonderlijk lange levensduur van deze geïntegreerde lampen vormt dit geen enkel probleem.

Verder maken we eveneens een onderscheid tussen binnenverlichting – voor het verlichten van onder andere de keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer – en buitenverlichting zoals lichtelementen voor de gevel, de oprit en de tuin.

Verschillende soorten binnenverlichting

Bij het aankleden van je woning is de verlichting misschien wel het laatste waaraan je denkt. Echter, met een brede waaier aan verlichtingsmogelijkheden, is de binnenverlichting van je interieur niet langer louter een functioneel gegeven. Indien je je verlichting zowel esthetisch als functioneel afstemt op de ruimte waar je ze wenst te plaatsen, kan je keuze voor bepaalde verlichtingselementen je woning echt een unieke uitstraling geven. Denk hierbij onder andere aan de volgende soorten binnenverlichting:

  • Designlampen – Armaturen die je zowel kunt ophangen aan de muur of het plafond, maar ook staan- of tafellampen met een strakke vorm die passen in een interieur met een modern karakter.
  • Kroonluchters – Indrukwekkende verlichtingselementen in stijlen van klassiek tot modern die fungeren als eyecatcher in grote ruimtes zoals de woonkamer of de inkomhal.
  • LED-strips – Onopvallend en discrete verlichting die zowel als hoofdverlichting als accentverlichting kan gebruikt worden.
  • Spotjes – Onmisbare verlichting voor de kamers in je huis waar veel licht noodzakelijk is. Denk aan kleine spotjes als je het graag sober houdt, of ga voor plafondrails als het opvallender mag.
  • Inbouwlampen – Inbouwspotjes of accentverlichting die je interieur op een subtiele manier in een sfeervolle stemming brengen. Dit type van verlichting leent zich ook uitstekend voor het beklemtonen van bepaald meubilair in je woning, zoals bijvoorbeeld een boeken- of een vitrinekast.
  • Slimme verlichting – Een nieuwe trend die het mogelijk maakt om je verlichting volledig automatisch te bedienen met behulp van je smartphone.
  • Hanglampen – Armaturen die enkele gelijkenissen vertonen met kroonluchters, maar een meer ingetogen uitstraling hebben. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor kleinere ruimtes.
  • Wandlampen – Wandverlichting is de meest klassieke vorm van sfeerverlichting. Ook hier kan je ruim variëren met verschillende stijlen en groottes.
  • Plafondlampen – Plafondlampen zoals bijvoorbeeld LED-panelen vereisen weinig ruimte en zijn ideaal om een kamer op een subtiele manier te verlichten.
  • Staande lampen – Van kleine tafellampen tot imposante lampen die binnen je interieur zowel functioneren als meubelstuk én verlichtingselement. Pluspunt: je kan de lamp snel verplaatsen als je beslist om je binnenhuisdecor opnieuw in te richten.

Verschillende soorten buitenverlichting

Ook voor buitenverlichting bieden we een ruim assortiment aan verlichtingselementen, gaande van technische verlichting tot sfeerlampen. Bij het kiezen van buitenverlichting moet je rekening houden met de IP-waarde van de lamp. De IP-waarde is een code die wordt toegekend om aan te geven hoe goed de lamp beschermd is tegen weer- en externe elementen. De IP-code bestaat uit twee waarden. De eerste waarde beschrijft hoe goed de verlichting beschermd is aanraking en contact met vreemde voorwerpen, terwijl de tweede waarde beschrijft hoe waterdicht de lamp is.

Waar u de verlichting plaatst zal dus bepalen met welke IP-waarde je rekening moet houden.

Bij deuren of in het afdak

> IP 23

Onder het dak of bevestigd aan de muur

> IP 44

Bodeminbouwlampen onder een afdak

> IP 65

Onbeschutte verlichting

> IP 67

Buitenverlichting omvat onder andere de volgende categorieën:

  • Muurlampen – Muurlampen voor buiten zijn bestand tegen water en vocht, en zijn perfect om je terras te verlichten of om naast de voordeur te hangen.
  • Plafondverlichting – Plafondlampen worden enerzijds gebruikt voor praktische doeleinden, maar functioneren ook perfect als sfeerverlichting voor je overdekt terras.
  • Sfeerverlichting – Sfeer maken in je tuin doe je met charmante tuinlantaarns, maar ook grondspotjes en tuinpadverlichting geven de ruimte rondom je woning een feeërieke uitstraling.
  • Veiligheidslampen – Van het verlichten van tuinpaden ’s nachts tot veiligheidsverlichting met een bewegingsdetector. Dit type van verlichting is gericht op veiligheid.
Hermetische armatuur - Safti

Hermetische armatuur

Hermetische armaturen zijn ideaal voor in de garage en de berging en komen meestal met vervangbare LED TL T8 Tubes.

Aangeraden merken: Profile, Ethos

Soorten binnenverlichting - Safti

Binnenverlichting

Sfeer creëren doe je met inbouwspots en armaturen, maar evengoed met accentverlichting en staande lampen waarmee je vlot gelijk welke kamer kan aankleden.

Aangeraden merken: Philips, Eglo

Armatuur van Safti

Armaturen

Van wandlampen tot plafondlampen, kroonluchters, designelementen en hanglampen – armaturen zijn er in alle maten, soorten en stijlen.

Aangeraden merken: Philips, Eglo

Buitenverlichting - Safti

Buitenverlichting 

Een eerste categorie omvat de functionele verlichting met bijvoorbeeld een geïntegreerde bewegingsdetector, een tweede groep bestaat uit sfeerlichten voor de tuin.

Aangeraden merken: Philips, Eglo

Verlichting en interieurdesign gaan hand in hand en dat reflecteert zich op een opmerkelijke wijze in de nieuwe verlichtingstrends van 2020. De onderstaande verlichtingtrends zien we volop terug in 2020.

Goud & koper

Goud en koper in verlichting - Safti

Ook in 2019 waren goud en koper al een voltreffer op het gebied van interieurdesign. Deze trend zet zich in 2020 voort en zou wel eens de overheersende trend van het jaar kunnen worden. Van hanglampen met gouden accenten gecombineerd met glas tot gouden wandlampen met een allure die doet denken aan de jaren 20, 30 én 70.

Industriële look

Staal en ijzer geven je interieur letterlijk en figuurlijk een sterke look met een industrieel kantje. Denk in de eerste plaats aan stalen lantaarns, maar ook hanglampen en staallampen gecombineerd met een koperkleurige finish. Zo zorgen deze lampen toch voor een warm en sfeervol gevoel.

Lamp in industriële look - Safti

Glas

Armatuur met glas - Safti

Van hanglampen en wandlampen tot staande lampen – glas is een klassieker die ook in 2020 weer volop aanwezig is in het interieur. Helder en mat glas waren tot nu de meest geziene stijlen, maar ook gekleurd glas vindt zijn weg naar de nieuwe woontrends. Tip: combineer met de gouden of industriële look.

Natuurlijke elementen

Het gebruik van natuurlijke materialen voor binnenhuisverlichting is helemaal in. Zo wordt bijvoorbeeld natuursteen prachtig gecombineerd met houten elementen of zelfs beton.

Armatuur met natuurlijke materialen - Safti

Groot formaat

Lamp in groot formaat - Safti

In 2020 mag het best wat opvallender. Ga voor één grote lamp of een combinatie van glazen hanglampen met een gouden afwerking of een industriële uitstraling om het imposante effect nog te vergroten. Of kies voor oversized plafondverlichting zoals die van Eglo om je ruimte net dat beetje extra uitstraling te geven.

Slimme verlichting

Verlichting is onlosmakelijk verbonden met een gevoel van comfort en dat vat meteen samen waar het bij slimme verlichting allemaal om draait. Het aan- en uitzetten van de lichten kan met deze intelligente oplossing volledig draadloos gebeuren, maar ook dimmen of de lichtkleur veranderen is perfect mogelijk via je smartphone of afstandsbediening.

Wat heb je ervoor nodig? De Philips Hue is een van de marktleiders wat betreft slimme verlichting. Philips geeft de consument twee mogelijkheden om Hue binnenshuis toe te passen. De nieuwste Hue lampen zijn bedienbaar via bluetooth, daar waar je vroeger enkel via de Hue Bridge een wifiverbinding kon maken tussen een smartphone app en de Hue lampen.

Enkele accessoires die zeker niet mogen ontbreken om je slimme verlichting compleet te maken:

Slimme stekker

Met een smart-stekker maak je je gewone verlichting in een oogwenk slim. Steek deze stekker in een stopcontact en verbind de stekker van je lamp met de slimme stekker. Via de bijgeleverde afstandsbediening of met je smartphone regel je nu de bediening van je lamp vanop afstand.

Aangeraden merken: Philips, Profile

Buitensensor

Een buitensensor automatiseert je buitenverlichting en kan heel eenvoudig – en draadloos – toegevoegd worden aan je systeem.

Aangeraden merken: Philips, Steinel

Slimme dimmer

Met een slimme dimmer selecteer je vlot verschillende lichtrecepten met behulp van je smartphone/afstandsbediening of knoppen en creëer je de juiste sfeer op elk moment van de dag.

Aangeraden merken: Niko, Philips

Slimme stekker van Profile - Safti
Steinel buitensensor - Safti
Slimme dimmer Philips - Safti

Van landelijk en klassiek tot eigentijds en modern

Het technische aspect van je verlichting is uiteraard een factor waaraan je de nodige aandacht dient te schenken, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Bij Safti vind je dan ook een breed assortiment aan verlichting, gaande van lichtelementen met een rustiek karakter – met een knipoog naar de Engelse cottagestijl – tot designverlichting voor interieurs met een modernere inrichting.

Op zoek naar een betaalbare oplossing om bijvoorbeeld je huurwoning in te richten? We hebben heel wat interessante armaturen in ons assortiment die een passende uitkomst bieden voor elk budget. Kom gerust eens langs in onze doe-het-zelfzaak in Wetteren.

Rustieke verlichting - Safti

Een ruime keuze aan klassieke armaturen die mooi passen in een landelijk interieur. Van ingetogen lampen tot opmerkelijke eyecatchers.

Moderne verlichting - Safti

Moderne binnenhuisverlichting met een eigentijds karakter én op maat van elk budget.

Hoe bepaal je de lichtkleur en -sterkte?

De lichtkleur en de lichtsterkte van een lichtbron hebben een niet te onderschatten invloed op hoe we ons voelen en zijn doorslaggevend voor de algemene sfeer van de ruimte in kwestie. Houd voor het inrichten van uw woning rekening met:

  • De lichtkleur – De lichtkleur of kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in kelvin. Een lichtbron met een lage kleurtemperatuur heeft een warmere uitstraling dan licht met een hoge kleurtemperatuur. Zo is warm licht meer geschikt om sfeer te creëren en gebruik je beter een lichtere of een koude kleur in werkruimtes zoals de garage, de leeshoek of in een bureau. Een belangrijk aspect bij de lichtkleur is ongetwijfeld de mogelijkheid om het licht te dimmen. Ledverlichting heeft op dit gebied een wat een dubbelzinnige reputatie omdat het warme licht wel eens durft naar de koudere tinten te neigen wanneer ze gedimd worden – een ongewenst effect dat ondertussen volledig opgelost werd met de Philips WarmGlow ledlampen. Wanneer je kiest voor een goedkoper B-merk moet je dus wel rekening houden met dit verschil in kleurtemperatuur bij het dimmen.
  • De lichtsterkte – De lichtsterkte wordt uitgedrukt in lumen en is een maat om de lichthoeveelheid die een lichtbron uitstraalt, weer te geven. Zeker bij ledverlichting is de lumenwaarde eigenlijk fundamenteel om de lichtsterkte in te schatten – en niet het wattage.

Welke merken verlichting zijn aan te raden?

Eén van de meest essentiële merken die zowel het esthetische als het functionele perfect weet te combineren, is zonder twijfel Philips, wereldwijde marktleider op het gebied van ledverlichting. Een tweede sterk merk – vooral als we het hebben over technische verlichting – is Sylvania. Als expert willen we beklemtonen dat de keuze voor A-merken zeker een must is voor een lange levensduur van je binnen- of buitenverlichting.

De top 3 van Safti

Philips Hue Cher plafondlamp - Safti

Philips Hue Cher ceiling lamp

De strakke plafondlamp van Philips Hue kan je gemakkelijk dimmen in vier verschillende standen. Dit kan je doen door gebruik te maken van de dimmer switch of afstandsbediening die inclusief zijn.

Eglo Newtown lamp - Safti

Eglo Newtown

Een blikvanger gemaakt uit zwart metaal met gouden details wat zorgt voor een industriële look. Deze Newtown collectie kan je nog verder uitbreiden.

Sylvania Toledo vintage lamp - Safti

Sylvania Toledo Vintage

Sfeervol én functioneel licht buitenshuis creëer je met de retro lampen met het warme effect van een gloeilamp en alle voordelen van LED.

Verlichting per ruimte: hoe begin je eraan?

Nu we de verschillende verlichtingsopties en trends in kaart hebben gebracht, gaan we verder met het ruimtelijke aspect.

  • Inkomhal – Een kroonluchter is ideaal om deze open ruimte aan te kleden. Is je inkomhal eerder aan de kleine kant? Ga dan voor één of meerdere verfijnde hanglampen of voor wandverlichting.
  • Woonkamer – Maak ten volle gebruik van dimbare lichten en hou het subtiel met enkele plafondlampen. Kleed je woonkamer verder aan met tafellampen of een staande lamp om de donkere hoeken te verlichten.
  • Eetkamer – Ook hier kan een kroonluchter voor een magisch effect zorgen. Opteer voor een exemplaar met gouden accenten om het effect nog te versterken.
  • Keuken – De keuken is de ruimte bij uitstek waar licht zowel een functionele als esthetische rol vervult. Ga voor inbouwspots boven het werkblad en kies voor hanglampen boven de eettafel. Wil je het liever wat onopvallender? Dan is een plafondlamp een goed idee of leg wat mooie accenten aan met LED-strips.
  • Slaapkamer – Een plafondlamp in het midden van de kamer en tafellampjes op de nachttafels vormen de basics voor een slaapkamer. Accentverlichting of inbouwspots vlak boven je dressing maken het plaatje compleet.
  • Badkamer – Waterdichte plafondlampen of wandlampen zijn hier onmisbaar. De ruimte rond de spiegels en boven de wastafels kan je extra verlichten met spotjes of inbouwlampen.
  • Werkruimte – Plafondrails of een combinatie van hanglampen vormen de ideale armaturen voor een werkruimte. Maak zeker gebruik van een bureaulamp op je bureau en werk eventueel af met een staande lamp in de hoek.

Hoe zit het met het verbruik?

Met ledverlichting die ondertussen zowat de norm geworden is – en eigenlijk sowieso al zuinig is in verbruik – zegt het wattage op de verpakking eigenlijk niet zoveel meer over het verbruik. Wel treden er af en toe minieme verschillen op tussen de verschillende merken. Het kan dus gebeuren dat een lamp van 6 watt bij het ene merk een 50 à 100 lumen meer produceert dan een lichtbron met exact hetzelfde aantal wattage van een ander merk. Echter, omdat het algemene verbruik zich al aan de lage kant situeert, zal dit geringe verschil geen noemenswaardige rol spelen in het totale verbruiksplaatje.

Hoe zit het met de levensduur?

In tegenstelling tot de klassieke halogeenlampen zijn ledlampen veel energiezuiniger – en dus duurzamer – en worden ze gekenmerkt door een heel lange levensduur; gemiddeld zo’n 50.000 uur. Wanneer ze dus 12 uur per dag branden, komt dat neer op een levensduur van ruimschoots 11 jaar. Let op: omdat er verschillende soorten ledlampen op de markt zijn, kan ook de levensduur verschillen van 30.000 tot 60.000 branduren.

Factoren zoals de elektrische spanning – bijvoorbeeld wanneer de stroomsterkte hoger is dan nodig – zorgen voor extra belasting van de LED, wat resulteert in een kortere levensduur. Verder kunnen ook hogere omgevingstemperaturen aan de oorzaak liggen van een kortere levensduur dan verwacht.

Waarom kiezen voor Safti?

In onze doe-het-zelfzaak in Wetteren beschikken we over een ruime verlichtingsafdeling van maar liefst 400 m² aan binnen- en buitenverlichting, technische verlichting en de bijhorende accessoires. Deze afdeling is bovendien ingericht als een belevingsruimte waar je de verschillende soorten lampen rechtstreeks kunt uittesten.

Safti beschikt bovendien over een bijzonder interessant kortingssysteem waardoor onze verlichting goedkoper is dan deze van verlichtingsspeciaalzaken.

Benieuwd naar ons assortiment lampen en verlichting? Breng een bezoekje aan onze verlichtingsafdeling en laat je inspireren.

Aanbod

  • Functionele verlichting
  • Decoratieve verlichting
  • Schakelmateriaal & stopcontacten
  • Bekabeling, verdeelkasten & zekeringen
  • Camerabewakings- & alarmsystemen
  • Rolluik- & poortautomatisatie
  • Batterijen & zaklampen
  • Haspels & verlengkabels

Merken

  • Abus
  • Angeleye
  • Cometal
  • Eglo
  • Energiser
  • Ethos
  • Ghys
  • Hama
  • Haupa
  • Helia
  • Honeywell
  • Irwin
  • Klingspor
  • Kopp
  • Kreator
  • Ledent
  • Led Lenser
  • Ledadvance
  • Legrand
  • Masterlock
  • Niko
  • Paulmann
  • Perel
  • Philips
  • Philips Hue
  • Piranha
  • Polar
  • Profile
  • Prolight
  • Proxxon
  • Qnect
  • Scangrip
  • Schellenberg
  • Schneider
  • Smart
  • Stanley
  • Steinel
  • Sylvania
  • Trio Lighting
  • Twilight
  • Vynckier
  • Wago
  • Weller
  • Wiz