Tips bij het gebruik van meststoffen

Wilt u ook zo’n mooi groen gazon als dat van de buren? Dat kan met de juiste meststoffen om uw gras te laten groeien en voller te laten worden. Onze experts hebben enkele tips opgesomd om rekening mee te houden wanneer u meststoffen wil gebruiken.

Tip 1: Bestrijden van beschadigingen door de vorst

Na de wintermaanden kan uw gras beschadigd zijn door vorst of langdurige sneeuwval. De beste meststof om uw gazon terug leven in te blazen is een complete mix. In deze mix zit graszaad, meststof, potgrond en wat kalk zodat de kale plekken terug kunnen groeien. Zo merkt u tegen de zomer niets meer van de beschadigingen.

Gebruik de complete mix al in de winter zodat uw gras al kan schieten tegen de eerste keer dat u uw gras weer maait in de lente. De meeste verpakkingen zijn uitgerust met een zaaistrip. Dit is een stuk in de verpakking waarin gaatjes zitten om alles egaal te kunnen verdelen over de kale plekken.

Hou er rekening mee dat deze mixen veel water vragen. Vaak zit er kokos in om aan te kunnen tonen of de grond nat of droog is. De mix zou altijd donkerbruin van kleur moeten zijn. Dan bevat het voldoende water om het gras te laten kiemen.

Tip 2: Robotmaaier? Gebruik speciale meststof

Voor robotmaaiers of gazons waar een motormaaier wordt gebruikt, bestaan er speciale meststoffen. Het is een mix waar minder vet in zit waardoor het niet aan de onderkant van uw maaier plakt. Dat is erg belangrijk om te zorgen dat uw maaier niet verstopt en zijn werk optimaal blijft doen.

Tip 3: De beste meststof voor het gazon

Wat heeft uw gazon nodig en wat moet er zeker in een meststof zitten? Het belangrijkste is dat er calcium, magnesium en ijzer in zit. Dit zal ervoor zorgen dat zaadjes snel en goed zullen kiemen en dat ze dicht tegen elkaar groeien. Zo is er geen kans voor onkruid of mos.

Tip 4: Blauwe korrel voor uw gazon

Uiteraard is er ook nog de blauwe korrel. Deze zorgt voor voeding voor uw gras en is dus puur meststof. Belangrijk aan de blauwe korrel is dat u het moet strooien wanneer u weet dat het gaat regenen. De meststof heeft namelijk enkele liters water nodig om te smelten en in uw gazon te kunnen dringen.

Blauwe korrel wordt vooral gebruikt om het gazon voller te laten groeien waardoor er minder kans ontstaat voor mos of onkruid.

Een strooier is handig om te gebruiken om de korrels mooi te verdelen over uw gras.

Om nog dat beetje extra te doen, kan u in het begin van de zomer én net na de zomer uw gras verticuteren. Hierbij gaat u met een machine de grond onder het gras loswoelen zodat mos en onkruid loskomen. Daarna kan u het opharken. Zo komen kale plekken makkelijker tevoorschijn, waarna u er een mix over kan strooien.