Met BBQ-toestellen in tal van formaten en met al evenveel functies, is het uitkiezen van de beste BBQ beslist geen sinecure. Hoewel de kwaliteit van de ingrediënten die je wil grillen een essentiële rol vervult, staat of valt je maaltijd met de keuze van het juiste BBQ-toestel. Factoren zoals de tijd die je wil nemen om te barbecueën, de methode – bakken, grillen, braden, koken, noem maar op – en de frequentie, zijn bepalend om tot een weloverwogen keuze te komen die volledig past bij jouw specifieke noden.

Om te weten te komen wat voor barbecue je best kan kopen, gaan we dieper in op de verschillende toestellen en merken die verkrijgbaar zijn bij Safti.

Welke BBQ’s zijn er op de markt?

Het selectieproces begint bij het kiezen van het type van barbecue:

 • Gas – Een gasbarbecue werkt, zoals de naam al doet vermoeden, op gas en bereikt binnen de tien minuten de geschikte temperatuur om je gerechten te grillen. Dit toestel is een aanrader voor wie ervan houdt om tijdens de week snel tussendoor te barbecueën.Aangeraden merken voor gasbarbecues: Weber, Barbecook
 • Houtskool – Dat unieke rokerige aroma dat voor velen synoniem staat met barbecueën, is typerend voor een houtskoolbarbecue. Hoewel het aansteken van dit soort barbecuetoestellen wat langer duurt dan bijvoorbeeld een gasbarbecue, bereiken ze moeiteloos een temperatuur van 350 graden aan de oppervlakte.Aangeraden merken voor houtskoolbarbecues: Weber, Barbecook, Dancook
 • Elektrisch – Een elektrische barbecue biedt een gepaste uitkomst voor wie wil barbecueën op een appartement en slechts beschikt over een klein terras. Deze toestellen nemen weinig plaats in beslag en dien je gewoon in het stopcontact te steken om ermee aan de slag te kunnen gaan.Aangeraden merken voor elektrische barbecues: Weber
 • Pellets – Pelletgrills zijn nieuwkomers op de markt en introduceren een vernieuwende manier van barbecueën. Net zoals bij houtskoolbarbecues kan je ook met pelletgrills die typische rooksmaak in je gerechten brengen en houd je de temperatuur moeiteloos onder controle dankzij het besturingsprogramma. Via de app selecteer je een recept van je voorkeur en de pelletbarbecue doet het werk voor jou.Aangeraden merken voor pelletbarbecues: Traeger, Weber
 • Keramische barbecue – Dit type van barbecues wordt ook wel kamado Hoewel dit toestel eigenlijk tot de groep van houtskoolbarbecues behoort, beschikt het over een aantal unieke eigenschappen waardoor deze keramische barbecue een categorie op zichzelf vormt. De keramische wanden van dit model hebben een isolerende functie en kunnen zowel een constante hoge of lage temperatuur aanhouden. Met de juiste BBQ-accessoires kan je werkelijk alle mogelijke bereidingen klaarmaken in een kamado, gaande van krokante pizza’s tot traag gegaarde vleesgerechten en zoveel meer.Aangeraden merken voor keramische barbecues: Big Green Egg

Wat je moet weten over gasbarbecues

Grill- en kookmethodes

 • Direct koken/grillen
 • Indirect koken/grillen
 • Roken (met behulp van de rookbox)
 • Garen

Snel aan tafel gaan

Een gasbarbecue geniet de voorkeur van velen omdat je met dit type van barbecue bijzonder snel aan tafel kan gaan. Na tien minuten is het rooster al op temperatuur en volledig klaar voor gebruik. Dit maakt het een ideale oplossing om tijdens de week te barbecueën, wanneer het iets sneller moet gaan dan tijdens het weekend.

Wat heb je ervoor nodig? Om te barbecueën met een gas bbq heb je uiteraard een gasfles nodig. Verder dien je ook een gasdrukregelaar met gasslang te voorzien om een constante druk aan te houden.

Temperatuur eenvoudig te regelen

Het aansteken van een gas bbq verloopt aanzienlijk eenvoudiger dan houtskoolbarbecues en vormt dan ook een groot pluspunt. De temperatuur valt bovendien heel gemakkelijk te regelen. Deze snelle start in combinatie met de gebruiksvriendelijke temperatuurregeling maakt van gastoestellen het ideale type barbecue voor starters die zich graag voor het eerst willen wagen aan een eigen barbecue, maar ook voor de echte barbecueliefhebbers die tijdens de warmere maanden graag elke dag de barbecue uithalen.

Wat kan je op een gasbarbecue bereiden?

Een gasbarbecue is niet beperkter qua mogelijke bereidingen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Meer zelfs, je kan quasi alle gerechten die je normaal op je fornuis of in je oven zou bereiden, perfect klaarmaken op je gas barbecue. Dit doe je door je ingrediënten niet rechtstreeks boven de warmtebron te plaatsen, maar slechts gebruik te maken van de voorste en achterste branders. Met deze indirecte methode creëer je dus een soort van heteluchtoven waarbij de warmte gelijkmatig circuleert en je gerechten traag kunnen garen. Verder is het ook mogelijk om een unieke rooksmaak toe te voegen aan je gerechten. Bij een gasbarbecue heb je hiervoor een rookbox nodig waaraan je een handvol houtsnippers met een aroma naar keuze kan toevoegen.

Hoe zit het met de veiligheid?

Barbecueën doet bewust of onbewust bij sommige mensen alarmbelletjes rinkelen, maar dit is eigenlijk nergens voor nodig. Vooral gasbarbecues hebben nogal een zwakke reputatie op dat gebied, volkomen onterecht. Wél houd je beter rekening met een aantal zaken om alle risico’s te vermijden. De hoofdregel luidt: bewaar je gasflessen nooit in een afgesloten of niet-geventileerde ruimte zoals bijvoorbeeld een garage of een ondergrondse parking. De gasfles hoef je trouwens niet elke keer opnieuw te ontkoppelen. Indien je de gastoevoer afsluit, is het volledig veilig om de gasfles gewoon in aangesloten toestand te bewaren.

Een gasbarbecue onderhouden

Het onderhoud van een gasbarbecue vraagt een kleine inspanning na elke BBQ. Je zal aan de slag moeten met een goede staalborstel en olie om je rooster schoon te kunnen maken, en te onderhouden. Aan het einde of de start laat je jouw BBQ op hoge temperatuur komen en schuur je goed op de rooster. Je rooster, al dan niet van gietijzer of een ander materiaal, mag je niet in de vaatwasser doen, of met zeep schoonmaken. Dit zorgt er namelijk voor dat het ijzer zal beginnen roesten.

Lees hier meer over het onderhouden van je gasbarbecue.

Verschillende modellen

Draagbare BBQ op gas

Barbecook als draagbare bbq - Safti

Ideaal om mee te nemen op reis, maar ook om te barbecueën op een terras of een kleinere binnentuin.

Aangeraden merken: Barbecook Victor, Weber Go Anywhere Gas

Middelgrote buitenkeuken

Barbecook Siesta als middelgrote buitenkeuken - Safti

Deze categorie omvat zowel basismodellen en exclusievere exemplaren met ingebouwde verlichting en extra opbergruimte.

Aangeraden merken: Weber Genesis II EP-335 GBS, Barbecook Siesta 412

Kleine buitenkeuken

Weber Spirit als kleine buitenkeuken - SaftiHandige buitenkeukens die je bovendien kunt inklappen om plaats te besparen bij het opbergen.

Aangeraden merken: Weber Spirit II E-210 GBS

Grote buitenkeuken

Weber Summit als grote buitenkeuken - SaftiGesofisticeerde modellen met een ruim kookoppervlak, voorzien van extra branders en functies.

Aangeraden merken: Weber Summit E-670 GBS

Extra kenmerken

Bepaalde kenmerken of functies kunnen net dat tikkeltje méér bieden – afhankelijk van de bereidingen die je wil klaarmaken op de barbecue. Enkele zaken waarmee je rekening dient te houden:

 • Accessoires – voor bepaalde bereidingen maak je beter gebruik van accessoires om tot het gewenste resultaat te komen. Enkele voorbeelden van accessoires zijn: een wok, stoofpot, kipstomer, sear grill, plancha, poffertjespan, Koreaanse grill, pizzasteen, …
 • Intensief gebruik – roestvrijstaal is niet alleen duurzaam, maar is ook meer onderhoudsvriendelijk
 • Zijbrander – een zijbrander is ideaal om enkele gerechten warm te houden of sausjes te maken terwijl je de hoofdmaaltijd grilt.
 • Wielen – een toestel op wielen is het handigst als je van plan bent je barbecue vaak te verplaatsen.

Voor- en nadelen van een gasbarbecue

+ Snel op temperatuur
+ Temperatuur eenvoudig te regelen
+ Geschikt voor direct en indirect grillen

– Heeft een rookbox nodig om te kunnen roken
– Meer schoonmaakwerk

Wat je moet weten over houtskoolbarbecues

Grill- en kookmethodes

 • Direct koken/grillen
 • Indirect koken/grillen
 • Roken
 • Garen
 • Bakken en stomen (bij een keramische barbecue)

Snel grillen of slow cooking?

Houtskoolbarbecues komen iets langzamer op gang dan gasbarbecues en lenen zich dan ook perfect voor uitgebreidere BBQ-momenten. Een niet te onderschatten factor waarom velen juist wél kiezen voor een houtskoolexemplaar, is de echte flame grilled-smaak. Een tweede uniek kenmerk eigen aan de houtskoolbarbecue is de ongeëvenaarde temperatuur die je ermee kan bereiken. Dit type is dus zeker een topper voor wie houdt van een bleu chaud gegrilde steak, maar zeker ook voor het krokant bakken van pizza’s op 350 graden.

Is het schadelijk voor de gezondheid?

Hoe gezond je barbecue is, heb je in zekere mate zelf in de hand. De kwaliteit van het vlees is hierbij van cruciaal belang. Verder dragen ook kwalitatieve houtskool of briketten bij tot een gezonde barbecue-ervaring. Je kiest dus beter voor organische houtskool, een soort zonder chemische additieven. Enkele sterke voorbeelden van biologische houtskool zijn onder andere de producten van Quebracho – kwaliteitshoutskool uit Argentinië, maar evengoed de houtskool van Big Green Egg. Beiden zijn aan elkaar gewaagd qua prijs.

Hoe de temperatuur regelen?

De luchtstroom is bepalend voor de temperatuur en de techniek die je wil gebruiken – zoals braden of traag garen. We raden dan ook altijd aan om voor een kolenbarbecue mét deksel te opteren, wat bovendien noodzakelijk is om gerechten te roken. Hierdoor heeft de wind geen controle over het vuur en kan je zelf gemakkelijk de vlammen temmen wanneer ze te hoog oplaaien.

Van grillen tot bakken, stomen en garen

Houtskoolbarbecues zijn net zoals gasbarbecues heel veelzijdig wat betreft het aantal verschillende soorten grilltechnieken die je kunt toepassen, zeker in combinatie met BBQ-accessoires. Als je je echt culinair wil uitleven, is een keramische barbecue – ook wel kamado genoemd – een absolute aanrader.

Een kamado onderscheidt zich door een uitstekende isolatie en de mogelijkheid om het vuur op een eenvoudige manier te controleren. Het grote pluspunt van deze toestellen is dat ze uitermate geschikt zijn om te functioneren als heteluchtoven, waardoor je gerecht mooi gelijkmatig kan garen. Dit zorgt ervoor dat je een brede waaier aan verschillende gerechten kan bereiden met een keramische barbecue, van traag gegaarde stoofpotjes tot zelfs pizza’s en brood. Het merk Big Green Egg is zonder twijfel dé referentie als het aankomt op kamado’s. Deze alleskunners zijn bovendien verkrijgbaar in heel wat verschillende formaten. Kom de Green Egg gerust eens bewonderen in onze winkel.

Houtskool of briketten

Op de vraag of je nu houtskool of briketten moet gebruiken voor je barbecue, is er geen pasklaar antwoord. Houtskool brandt sneller en kan op korte tijd hoge temperaturen behalen. Briketten kunnen ook een hoge temperatuur bereiken, maar kunnen gelijkmatiger verdeeld worden en hebben een langere brandduur. Wel is het zo dat een gesloten barbecue bijvoorbeeld heel zuinig omspringt met houtskool. Dit is zeker het geval bij keramische BBQ’s – de kamado’s – die zelfs met een geringe hoeveelheid houtskool wel tot zes uur een constante temperatuur weten aan te houden.

Belangrijk: gebruik nooit briketten in een kamado. Briketten zijn te compact om een ideale luchtdoorstroom te creëren en belemmeren zo de temperatuurregeling. De as van briketten verstopt ook snel de gaatjes die verantwoordelijk zijn voor een optimale toestroom van lucht.

Een houtskoolbarbecue reinigen

Geen fan van schoonmaken? Dan hoef je er zelfs niet over na te denken: een houtskoolbarbecue doet het schoonmaakwerk gewoon voor jou. Hoe gaat een reinigingsbeurt in zijn werk? Je laat de temperatuur heel hoog oplopen waardoor het rooster quasi schoongebrand wordt. Met behulp van een roestvrijstalen borstel en degelijke handschoenen om je handen te beschermen tegen het gloeiendheet staal verwijder je de aangekoekte resten. Het is belangrijk om een roestvrijstalen borstel te gebruiken en geen gewone stalen borstel. Deze laatste kan namelijk de emaillaag van het rooster beschadigen.

Verschillende modellen

Buitenkeukenmodel

Weber Performer - SaftiOmdat een buitenkeukenmodel beschikt over een gecoat metalen werkblad, heb je meer ruimte om je gerechten voor te bereiden.

Aangeraden merken: Weber Performer

Kogelbarbecue

Deze barbecue heeft zijn naam ontleend aan de typische kogelvorm. Dit model is altijd voorzien van een deksel en dat zich leent om zowel kleine als grote stukken perfect te grillen

Aangeraden merken: Weber Original Kettle

Kamado

Big Green Egg - SaftiEen barbecuetoestel dat vaak gebruikt wordt door chef-koks en waarmee je werkelijk alles kunt bereiden. Van pizza’s op zeer hoge temperatuur tot pulled pork low and slow.

Aangeraden merken: Big Green Egg Large

Kamado

Big Green Egg - SaftiEen barbecuetoestel dat vaak gebruikt wordt door chef-koks en waarmee je werkelijk alles kunt bereiden. Van pizza’s op zeer hoge temperatuur tot pulled pork low and slow.

Aangeraden merken: Big Green Egg Large

Houtbarbecue

Omdat deze barbecues gebruik maken van hout in plaats van houtskool, vormen ze een aparte categorie. Het hout wordt verbrand in een apart en afgesloten deel van de barbecue en bereikt de ingrediënten zo op een indirecte manier, wat resulteert in een onvergelijkelijke smaak en manier van bereiden.

Aangeraden merken: Oklahoma Basic Chuckwagon 16”

Voor- en nadelen van een houtskoolbarbecue

+ Bereikt heel hoge temperaturen
+ Ideaal voor flame grilled-gerechten
+ Geschikt voor direct en indirect grillen
+ Eenvoudig schoon te maken

– Duurt langer om aan te steken
– Moeilijker om de temperatuur onder controle te houden

Wat je moet weten over pelletgrills

Grill- en kookmethodes

 • Grillen
 • Roken
 • Bakken
 • Braden
 • Stoven
 • Barbecueën

Hoe werkt een pelletbarbecue?

Bij een pelletgrill worden houtpellets verbrand door middel van elektrische ontsteking. Een plaat boven de hittebron zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de hitte. De pellets zorgen bovendien voor een rokerige smaak.

Eenvoudige temperatuurregeling

Eén van de pluspunten van een pelletgrill is ongetwijfeld de eenvoudige temperatuurregeling door middel van het elektronische controlepaneel. Indien je pelletbarbecue beschikt over een digitale controller, kan je gewoon de gewenste temperatuur ingeven en de benodigde hoeveelheid pellets worden automatisch naar de verbrandingsoven gestuurd en de ventilator regelt de temperatuur. Indien je toestel uitgerust is met een handmatige controller, selecteer je de gewenste stand en de pelletgrill doet de rest.

Pellets in verschillende aroma’s

Omdat hardhouten pellets verkrijgbaar zijn in verschillende soorten aroma’s, loont het zeker de moeite om er eens mee te experimenteren en zo unieke smaken te creëren.

Opgelet: gebruik alleen kwalitatieve pellets zonder chemische additieven die expliciet geschikt zijn voor barbecuegebruik.

Verschillende modellen

Traeger Pelletgrill

Traeger pro als pellet barbecue - Safti

Traeger, een toonaangevend merk op het gebied van pelletbarbecues dat tal van modellen in verschillende prijscategorieën biedt.

Weber SmokeFire

Weber Smoke Fire - Safti

Krachtige all-in-one pelletgrills verkrijgbaar in verschillende formaten die bovendien bediend kunnen worden via je smartphone.

Voor- en nadelen van een pelletbarbecue

+ Heel eenvoudig in gebruik
+ Smaak van echt hout
+ Is geschikt voor alle mogelijke kook- of grilltoepassingen

– Neemt meer ruimte in beslag
– Heeft stroom nodig om te kunnen werken

BBQ voor hoeveel personen?

In onze winkel wordt vaak gevraagd hoeveel personen je kan bedienen met een bepaald barbecuetoestel. Uiteraard zal dit in de eerste plaats afhankelijk zijn van de grootte van de barbecue, maar wat velen niet weten is dat vooral het type van gerechten dat je wil bereiden, bepalend is om op deze vraag een antwoord te bieden.

Een aantal van twintig worstjes passen bijvoorbeeld vlot op quasi elke barbecue van doorsnee formaat. Côte à l’ os serveren aan twintig personen zal dan meer een uitdaging zijn.

Tip: als je echt geen idee hebt welk formaat geschikt zou zijn, zit je zeker goed met een toestel van 57 cm.

Wil je meer begeleiding? Breng dan gewoon een bezoekje aan onze zaak en onze experten laten je graag de verschillende mogelijkheden zien.

De top 3 beste BBQ’s van Safti

Benieuwd welk model onze voorkeur wegdraagt per type van barbecue? We zetten hier onze drie toppers even op een rijtje.

Weber Master-Touch

Weber Performer - SaftiHoutskool

Deze parel van formaat – 57 cm – is de favoriete keuze van menig en bovendien heel handig in gebruik. Ga voor briketten als je wat meer tijd hebt, houtskool als het wat sneller moet gaan.

Weber Genesis II

Weber Genesis II Gas

Een model dat voorzien is van een gietijzeren rooster. Perfect voor het dichtschroeien van een steak. Kwaliteit? De 10 jaar garantie zegt genoeg.

Big Green Egg

Big Green Egg - Safti

Keramisch

Een legendarisch merk dat van barbecueën een onvergetelijke ervaring maakt. Veelzijdig, divers en een levenslange garantie op productiefouten.

BBQ-accessoires die je zeker moet hebben

 • Rookbox – Om te roken op een gasbarbecue heb je een rookbox nodig die je opvult met houtsnippers.
 • Pizzasteen – Een must om knapperige pizza’s te bakken op de houtskoolbarbecue.
 • Convector – Met een convector verander je je Kamado in een heteluchtoven om indirect te grillen.
 • Dutch oven – Ideaal om stoofpotjes te bereiden
 • Accessoires die goed van pas komen voor alle BBQ’s – Roestvrijstalen borstel, hittebestendige handschoenen en een vleeskernthermometer

Vertrouw op de expertise van Safti

Sfeerbeeld barbecues in winkel SaftiPlannen om een basic BBQ of een uitgebreide buitenkeuken aan te schaffen? Een barbecue koop je niet zomaar. Betrouwbaar advies en vooral een eerlijke mening gidsen je vlot doorheen het labyrint van keuzemogelijkheden. Als specialist in deze sector begeleiden we je met veel toewijding en kennis van zaken zodat jij een BBQ koopt waarin je je volledig kunt vinden – een doordachte keuze die perfect aansluit bij jouw culinaire noden en past binnen je budget.

Safti staat voor expertise en dat merk je. Een expertise die al bekroond werd met prijzen op zowel nationale als internationale BBQ-wedstrijden. Deze expertise willen we graag met je delen. Kom zeker langs in onze doe-het-zelfzaak en laat je vrijblijvend adviseren.

Aanbod

 • Gasbarbecues
 • Houtskoolbarbecues
 • Elektrische barbecues
 • Houtovens
 • Rookovens
 • Vuurkorven
 • Pellet BBQ
 • Buitenhaarden
 • Gas
 • Houtskool
 • Briketten
 • Aanmaakhout en houtblokken
 • Barbecuegereedschap

Merken

 • Barrel Q
 • Big green egg
 • Weber
 • Barbecook
 • Traeger
 • Alfa houtovens
 • Oklahoma
 • Antargaz
 • Petromax
 • Campingaz