Gasbarbecues: hoe werken ze en wat zijn de voordelen

Ben je op zoek naar een barbecue die je bijna dagelijks kan gebruiken? Dan is een gasbarbecue waarschijnlijk de beste keuze. Je zet hem eenvoudig aan en je kan tien minuten later beginnen bakken. Er bestaan veel verschillende modellen in verschillende groottes en prijsklassen. Dit maakt het een zeer toegankelijke barbecue voor zowel BBQ-freaks als mensen die eerder barbecueën voor de gezelligheid.

Hoe werkt een gasbarbecue?

Uiteraard werkt een gasbarbecue op gas. Meest geschikt is propaangas. Het gas stuurt de branders aan die op hun beurt het rooster verwarmen. Afhankelijk van de barbecue die je kiest, zal je één, twee of zelfs zes branders hebben.

De grote van de BBQ hangt af van wat je wil klaarmaken. Kies je voor worst dan kan je op dezelfde BBQ voor veel meer personen eten klaarmaken dan dat men cote à lo’s zou klaarmaken.

Bij de keuze van de branders moet je rekening houden met u verschillende gezinsleden en niet vergeten dat er regelmatig extra vrienden of familie mee aan tafel zullen schuiven.

Grillen en temperatuur

Het fijne aan barbecueën op gas is dat het rooster snel op temperatuur is. Je zet je barbecue aan en 10 minuten later kan je al aan de slag.

Het regelen van de temperatuur is erg makkelijk op een gasbarbecue. Je kan spelen met directe en indirecte warmte

Om een sausje warm te houden kan je de zijbrander gebruiken.

Wil je liever aan de slag met het roken van vlees of vis? Dan kan je een extra rookbox aanschaffen.

Onderhoud van een gasbarbecue

Onze gas BBQ heeft op tijd en stond nood aan een grondige poets-onderhoud beurt.

Geëmailleerde onderdelen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Laat je barbecue afkoelen en onderhoud deze met behulp van een vochtig doekje en wat mild afwasmiddel. Laat even inwerken en spoel af met een spons en warm water. Begin na je party nooit te snel met poetsen, maar wacht tot jouw gasbarbecue voldoende is afgekoeld.

Het is belangrijk om roestvaststalen onderdelen geregeld te reinigen om de levensduur van jouw gasbarbecue te verlengen en problemen door vervuiling en corrosie tegen te gaan. Let op met agressieve schoonmaakmiddelen bij het onderhoud van roest vaststalen, kies liever voor pH-neutrale zeep.

De barbecueroosters vormen een van de belangrijkste onderdelen van jouw gasbarbecue. Om deze reden raden we aan deze geregeld grondig onder handen te nemen. Het makkelijkste is om na elke barbecue het toestel nog een 10-tal minuten aan te laten met alle branders op de hoogste stand. Zo brandt het grootste vuil van de barbecueroosters op. Hierna kan je het overige vuil gemakkelijk weg borstelen. Voor een mooi onderhoud kan je jouw rooster met arachideolie insmeren.

Is je gasbarbecue grondig gereinigd? Droog deze dan zeer goed af en bewaar hem op een droge plaats. Ideaal hiervoor is een garage, tuinhuis of overdekt terras. Probeer er een gewoonte van te maken om een hoes rond je gasbarbecue te trekken na elk gebruik en onderhoud, zowel tijdens de winter als de zomer. Zorg er wel voor dat je barbecuetoestel voldoende is afgekoeld. Om roest en slijtage te voorkomen is het aangeraden om na elke regenbui je hoes even af te nemen en te laten drogen in de zon.

Voor- en nadelen

De voordelen van gas

  • Gasbarbecues zijn binnen 10 tot 15 minuten heet
  • De temperatuur is makkelijk constant te houden terwijl we de hitte ook snel kunnen verhogen of verlagen
  • Met uitzondering van het rooster dat elke keer schoongemaakt moet worden moet je af en toe eens de gasbranders schoonmaken.

De nadelen van gas

  • Een goede gasbarbecue begint rond de €300.
  • Gasbarbecues zijn ook vaak wat groter en vreten een partij ruimte in je garage of fietsenschuur

Merken verkrijgbaar bij Safti

Bij Safti bieden we verschillende merken voor gasbarbecues, waarvan Weber en Barbecook de meest bekende zijn.

Barbecook biedt verschillende maten, namelijk de Spring, Siesta en Stella. Over het algemeen is Barbecook een goede optie voor beginners die niet de ambitie hebben om op hoog niveau te gaan barbecueën. De toestellen zijn beschikbaar aan een betaalbare prijs.

Weber biedt verschillende maten van gasbarbecues waarin de Spirit meer een instapmodel is en de Genesis voor echte barbecue fanaten. Hier betaal je iets meer, maar heb je wel de mogelijkheid veel extra’s toe te voegen zoals een spit en sear station.

Heb je je keuze nog niet gemaakt? Bekijk dan hier onze volledige barbecue gids of kom langs in de winkel!