5 tips voor uw pleisterwerken

Pleisterwerken zijn niet het makkelijkste klusje in huis. Het vergt veel techniek om gladde muren te krijgen. Gaat u toch zelf aan de slag hiermee? Neem dan zeker onze onderstaande tips door!

Tip 1: Respecteer de verhoudingen

Voor het mengen van de gipspleister is het belangrijk dat u zich aan de verhoudingen houdt die op de verpakking vermeld staan. Te veel water zorgt ervoor dat uw gips niet goed blijft hangen en erg traag droogt. Te weinig water zorgt voor korrels in uw mengsel, waardoor u de gips niet egaal op de muren kan aanbrengen.

Tip 2: Gebruik een primer waar nodig

Zorg zeker dat uw ondergrond stofvrij is, maar vaak heeft u ook een primer nodig. Heeft u bijvoorbeeld snelbouwsteen als ondergrond? Dan blijft uw gipspleister hier niet zomaar aan hangen. Het vocht uit uw mengsel trekt in de steen, waardoor de gipspleister na een tijdje begint af te brokkelen.

Een primer van Weber Beamix of PTB is een voorstrijkmiddel om uw ondergrond mee in te smeren, zodat er een mooie hechting ontstaat met de pleister.

Tip 3: Gebruik een lange aftrekspatel

Wanneer u aan de slag gaat op volledige muren, is het handig een lange aftrekspatel te gebruiken. Een halve meter is ideaal.

Zo kan u na het insmeren van de muur, uw gipspleister egaal trekken. Wanneer u een kortere aftrekspatel gebruikt, kan u niet genoeg oppervlakte overbruggen.

Een te lange aftrekspatel is ook niet handig. Dan kan het zijn dat u aan de ene kant meer druk uitoefent dan op de andere kant en dan gaat uw muur alsnog schuin afgewerkt zijn.

Tip 4: Schuur uw pleister af

Om te zorgen voor een gladde afwerking, schuurt u uw gipspleister af in circulaire bewegingen. Het is belangrijk dat u hier niet te lang mee wacht. Uw pleister moet namelijk nog licht vochtig zijn. Het ideale is dat u dit binnen het uur doet na het aanbrengen van de pleister.

 

Wilt u een extra glad resultaat? Ga dan na het opschuren nog eens over de muur met een metalen plakspaan. Door middel van grote strijkbewegingen krijgt u het gladste resultaat.

 

Wordt uw gipspleister de ondergrond voor tegels? Laat hem dan enigszins ruw staan zodat de tegels beter kunnen hechten

Tip 5: Lang genoeg laten drogen

Laat uw pleisterwerken lang genoeg drogen voordat u begint te schilderen of behangen.

Hoe lang het precies moet drogen, is afhankelijk van het soort pleister, de temperatuur en de ventilatie in de ruimte zelf.

Het restvochtgehalte zou minder dan 1% moeten zijn alvorens u verder werkt op uw muren. In sommige gevallen kan dat 3 tot 4 weken zijn, maar soms duurt het ook 2 maanden.

Gaat u toch eerder aan de slag? Dan is het risico op beschadiging groter.

Meer weten over pleisteren?

Ontdek onze uitgebreide gids. Aarzel zeker niet om een van onze medewerkers aan te spreken in de winkel of neem contact met ons op via mail of telefoon.