Alles wat je moet weten over Gipsplaat

Ga je aan de slag met gipsplaten om een valse wand te maken of kale muren te bekleden alvorens ze te schilderen of behangen? Dan hebben we hier alles verzameld wat je moet weten wanneer je gaat werken met gipsplaten. Lees het hier!

Soorten Gipsplaten

Bij Safti hebben we één merk gipsplaten, namelijk Knauf. Maar binnen dit merk zijn er verschillende diktes en afmetingen.

Het grootste verschil zit hem in de dikte. Er zijn platen van 12,5 mm dik die waterwerend zijn. Deze worden hoofdzakelijk gebruikt in badkamers, keukens, bergingen en andere vochtige ruimtes. Daarnaast zijn er gipsplaten van 9,5 mm dik voor de andere ruimtes.

Het nadeel aan de dikste variant is dat de panelen best zwaar zijn om aan het plafond te bevestigen. Om dit op te lossen hebben we platen van 60 cm breed ipv 120 cm om het gewicht te beperken. Ze zijn aan de langste kant schuin afgesneden zodat je een mooie aansluiting hebt met de volgende plaat.

Benodigdheden voor de plaatsing

Houten of metalen kader

Gipsplaten worden standaard op een kader geplaatst. Zeker wanneer het gaat om een valse wand of plafond. Dit kader is van hout of metalen U-profielen (Metal Studs). Deze laatsten worden vooral gebruikt om gipsplaten aan een bestaande muur te bevestigen of een vals plafond te plaatsen.

Het voordeel van een houten kader is dat dit zeer stevig is voor valse wanden. Daarnaast is het makkelijk om te bewerken. Het nadeel is dat het zwaar is om te gebruiken voor een vals plafond en nog geen gaten bevatten om leidingen door te trekken.

Metalen U-profielen daarentegen zijn wel licht genoeg om voor valse plafond te gebruiken. Tevens zijn ze erg makkelijk om een bestaande muur recht te trekken door er een frame voor te plaatsen. Wanneer je profielen gebruikt met voorgeboorde gaten, heb je alvast openingen om later leidingen door te trekken voor water of elektriciteit.

Gipsplaat schroefmachine

Heb je veel gipsplaten te plaatsen? Dan is het interessant om te investeren in een Gipsplaat schroefmachine. Dat is een toestel waarbij je een rij schroeven hebt die aan elkaar hangen zodat je met één makkelijke beweging constant schroeven in de gipsplaten kan schieten zonder altijd een nieuwe te moeten nemen. Het is wel een stevige investering, dus als je slechts enkele wanden moet plaatsen is het minder interessant. Gebruik dan snelbouwschroeven om je gipsplaat te bevestigen.

Gipsplaten lijkt vrij makkelijk te bevestigen, maar vraagt toch de nodige aandacht. Het moeilijkste is om de juiste afstanden aan te houden in het kader voor de breedte en dikte van je gipsplaat. Het snijden van de platen en vastschroeven ervan moet met de nodige aandacht worden gedaan om de gipsplaten niet te beschadigen.

gipsplaat schroef

Laat je zeker adviseren bij ons in de winkel voordat je begint met het plaatsen van gipsplaten. Wij kunnen je precies zeggen hoe je jouw kader best opbouwt en waar je best rekening mee houdt. Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.