Leidingen, buizen, flexibels, dichtingen… Wat gebruik je waarvoor?

Bij Safti kan je terecht voor een ruim assortiment buizen, afvoerbuizen, darmen en leidingen voor tal van toepassingen. Welk type je precies nodig hebt voor welke toepassing lichten we je hier graag toe.

Alles over buizen, darmen en leidingen

Bij Safti kan je terecht voor een ruim assortiment buizen, afvoerbuizen, darmen en leidingen voor tal van toepassingen zoals:

 • Wc-afvoer
 • Afvoer lavabo
 • Afvoer keuken
 • Afvoer inloopdouche
 • Dampkapbuizen
 • Kristaldarmen (voeding gekeurd en niet voeding gekeurd)
 • Gasdarmen
 • tubiplex buizen
 • Flexibels voor water of gas

Afvoerbuizen voor sanitair

Het correct plaatsen van sanitaire water afvoerbuizen is belangrijk. Gebruik het juiste type afvoerbuis en hou rekening met de aandachtspunten bij de plaatsing om onaangename geuren, verstoppingen en opstijgend vocht te vermijden.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid water die snel afgevoerd moet worden heb je een andere diameter van afvoerbuis nodig:

 • Kranen en wastafels: 50 mm
 • Bad en douche: 90 mm
 • Toilet, riolering en afvoer regenwater: 110 mm
 • Aansluiting op de stadsriolering: 125 mm

Welke kleur afvoerbuis gebruik je waar?

Buitenshuis

Voor buitengebruik zijn het de oranje of grijze buizen die je nodig hebt.

 • Oranje buizen zijn de fabrieksnorm en hebben een wanddikte van 2,2 mm.
 • Grijze buizen hebben een hogere standaard en worden professioneel gebruikt door aannemers.

Binnenshuis

Voor binnen gebruik (aansluiten van toilet edm) gebruik je beige of grijze buizen.

Dit type buizen zijn dikwandig en warmtebestendig.

afvoerbuizen kleur

Afvoerbuis toilet

Voor het toilet heb je een afvoerbuis nodig met een grote diameter van 110 mm.

Komen alle leidingen uit op 1 afvoerbuis, dan is het slim om een luchtsnuiver te plaatsen om onaangename geurtjes te vermijden. Deze beluchtingsklep opent zich bij onderdruk.. Installeer ze op een bereikbare plaats want deze heeft zo nu en dan reiniging nodig. Meet de diameter op van de afvoerbuis zodat ze zeker past.

Afvoerbuis onder de oprit?

Als je afvoerbuizen legt onder plaatsen waar er met wagens over gereden wordt neem dan gietijzeren dikwandige buizen.

Hoe plaats je een afvoerbuis?

afvoerbuizen

Maak bij het plaatsen van een afvoerbuis geen bochten van 90 graden, maar splits het op in twee bochten van 45 graden. Plaats ze 60 cm onder de grond en laat ze gelijkmatig afhellen. Om de meter een halve centimeter verval is ideaal. Plaats ze in volle grond door middel van stabilisatie met cement of zand om verzakking te voorkomen.

Afvoerbuizen voor verwarming en dampkappen

Nieuwe buis nodig om de lucht van je dampkap af te voeren? Meet dan zeker de diameter op van de uitgang van het toestel in kwestie. Meet de buiten en de binnenmaat op.

Galvanise buizen

Bij Safti kan je terecht voor galvanise buizen op maat. We verzagen ze voor jou vanaf 15 cm tot 6 meter. Ze zijn beschikbaar in een halve duim, driekwart duim, 1 duim, 5 kwart, 6 kwart en 2 duim.

Flexibels voor water- en gasleidingen

Gekeurde flexibels voor waterleidingen en gasleidingen vind je bij Safti op een halve meter of een meter. Dit type leidingen bestaat uit een combinatie van meerdere lagen aluminium en kunststof wat ze flexibel en erg sterk maakt.

Wist je dat een gas darm voor op gasflessen regelmatig vernieuwd moet worden? Deze darmen hebben een vervaldatum die 10 jaar geldig is na aankoop. Hou dit dus zeker in de gaten! Gebruik je dergelijke darmen op evenementen, dan is de wetgeving anders en moet je de darm om de 2 jaar vernieuwen.

Leidingen voor verwarming

Voor centrale verwarming mag je nog steeds koperleidingen gebruiken, maar de meeste mensen kiezen voor Tubiplex leidingen. Het grote voordeel is dat er geen warmteverlies is aan de buitenkant. Dit type leidingen bevat een aluminium laag aan de binnenkant die de warmte vasthoudt.

Naast alle types leidingen en buizen kan je bij Safti ook terecht voor alle bijkomende materiaal zoals koppelstukken, vervallen, klemmen, beugels, afvoerbochten, plooitangen van Virax, dichtingen in vlaskoord, Loctite,  etc..