Een kader ophangen: onze tips

We hebben het allemaal wel eens moeten doen: een kader ophangen. Maar wat is nu de beste manier? Bij Safti geven we verschillende opties voor ophangsystemen. We overlopen ze graag even, zodat je de beste keuze kan maken.

Een kader ophangen met haakjes

Wie in een huurwoning leeft, heeft beperkte mogelijkheden om iets op te hangen. Vaak mag er niet geboord worden in de muur en dan zijn haakjes, zoals die van Tesa, erg handig. Je plakt ze op de muur en hangt het kunstwerk eraan. Wanneer je verhuist, kan je ze gewoon weer van de muur trekken zonder iets te beschadigen.

Hou er wel rekening mee dat haakjes niet zoveel gewicht kunnen dragen. Gemiddeld komt dit neer op 2 kilo, wat overeenkomt met een kader van 50 bij 70 cm. Wil je iets groters ophangen? Dan zal je met meerdere haakjes moeten werken.

Tesa haakje

Rails als ophangsysteem

Rail ophang

Wie zwaardere kunstwerken wil ophangen, kan voor een railsysteem kiezen. Het meest gebruikte systeem is een kliksysteem. Daarbij komt de rail bovenaan te hangen en zijn er draadjes die naar beneden komen waaraan je de kader kan klikken.

Met een railsysteem kan je kaderwerken ophangen tot 15 kilo. Uiteraard is een railsysteem wel beter zichtbaar dan een haakje of spijker achter de lijst.

De ouderwetse manier

De ouderwetse manier om een kader op te hangen, is nog steeds de beste manier. Namelijk door middel van een spijker of schroef in de muur.

Hoe ga je hiervoor te werk? Je meet de afstand tussen de bovenste rand van je kader en de bevestiging. Daarna meet je dit af op de muur, op de plek waar je je kunstwerk wil hangen. Boor hier een gat in de muur en steek er een plug in. Dit zal voor nog meer stevigheid zorgen. Draai de schroef of haak in de plug.

Voor lichtere kaders kan je werken met een spijker die je rechtstreeks in de muur slaat.

spijker
Kader ophangen

Wanneer je een kader laat maken bij Safti, zorgen we er altijd voor dat er een inkeping voorzien is op de plaats waar je hem monteert. Zo hangt je lijst altijd recht.

Heb je nog andere vragen over het ophangen van kaders of iets anders? Aarzel niet om onze professionals aan te spreken in de winkel of om contact met ons op te nemen.