Houtskool barbecues: hoe werken ze en wat zijn de voordelen

Ben je een echte barbecuefanaat en hou je ervan om je oerinstincten naar boven te halen? Kies dan voor een houtskool barbecue. Het is de meest gekende versie van barbecueën, al is er tegenwoordig veel concurrentie op de markt van andere vormen zoals gas. Onze experts geven je alle informatie over het barbecueën op houtskool.

Hoe werkt een houtskool BBQ?

Bij een houtskool barbecue gaar je je vlees op hete kolen. Hoe je die kolen heet krijgt, dat is vaak de eerste kunst van het barbecueën. Iedereen heeft zo zijn eigen manier, de één al gevaarlijker dan de andere. Wij leggen je graag onze manier uit!

Om de barbecue aan te steken, heb je aanmaakblokjes nodig.

Eerst leg je een laag houtskool of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid houtskool is afhankelijk van hoe lang je wil barbecueën of hoeveel vlees je erop wil klaarmaken.

Dan zet je de ventilatie volledig open zodat je barbecue goed kan trekken.

Leg wat aanmaakblokjes in je houtskool, het liefst zo diep mogelijk. Steek de aanmaakblokjes aan en leg je houtskool met een oude vleestang op en rond het vuur. Hoe meer warmte er aan je houtskool kan komen, hoe beter. Dit laat je nu 15 tot 20 minuten zijn gang gaan, totdat het middelste deel van de houtskool wit is aan de buitenkant, gloeiend vanbinnen en de buitenrand eventueel nog aan het branden is.

Een brikettenstarter

Wat je mensen ook vaak ziet gebruiken, is een brikettenstarter. Dit is een ijzeren pijp die je op het bodemrooster kan plaatsen om ervoor te zorgen dat de kolen sneller opwarmen.

Je legt de aanmaakblokjes op het bodemrooster, plaatst daarover de brikettenstarter en vult die op met kolen. Doordat de warmte stijgt en de houtskool op de aanmaakblokjes ligt, zullen ze veel sneller gloeien.

Wanneer de bovenste kolen wit zijn, kan je voorzichtig de starter omkiepen op je bodemrooster om de kolen te verdelen in je barbecue.

Welke brandstof kies je?

Als brandstof kan je kiezen tussen houtskool of briketten.

De eerste is verbrand hout. De ene houtsoort brandt al langer dan de andere, afhankelijk van de hardheid. Over het algemeen wordt houtskool het warmst, maar het brandt sneller op. Briketten zijn geperst houtskool of schalen van de kokosnoot. Deze krijg je iets moeilijker aan maar ze gloeien wel regelmatiger en houden de temperatuur langer vast.

Dus wat kies je nu? Houtskool wordt gebruikt om dunne stukken vlees te garen of voorgegaard vlees op te warmen. Door de hoge temperatuur zorgt het voor een mooi korstje.

Briketten gebruik je dan weer beter bij slow cooking. Wanneer je dus een stuk vlees voor een lange tijd op een lagere temperatuur wil garen. Daarbij gebruik je het best kokos-briketten. Deze hebben minder chemische stoffen, waardoor er ook geen ongewenste geur in je vlees kan trekken.

Grillen en temperatuur

Het duurt dus even voordat je barbecue op temperatuur is maar het voordeel van een houtskool barbecue is wel dat je enorm hoge temperaturen kan bereiken. Zo kan je er makkelijk pizza’s op klaarmaken of je vlees een extra krokant korstje geven.

Om de temperatuur te regelen, maak je gebruik van verschillende zones. In het midden heb je bijvoorbeeld veel kolen. Daar zal het dus een pak warmer zijn, wat perfect is om vlees dicht te schroeien. Wil je het vlees dan nog verder laten garen, zonder het te verbranden? Leg het dan wat meer naar de buitenkant, waar er minder kolen liggen en het dus minder warm is. Een deksel helpt ook om een luchtstroom binnenin de barbecue te creëeren.

Onderhoud van een houtskool barbecue

Wie kiest voor een houtskool BBQ, kiest voor weinig onderhoud. Technisch gezien maakt de barbecue zichzelf schoon. Je laat eigenlijk de temperatuur heel hoog oplopen, waardoor alle resten op het rooster gewoon verbranden. Met een borstel en goede handschoenen, kan je het rooster dan schoon borstelen.

Het as kan je achteraf verwijderen uit de kuip.

Wanneer je barbecue volledig is afgekoeld, kan je de rest van de onderdelen er afnemen en met een natte doek verder reinigen.

Je houtskool of briketten plaats je het best op een droge plek, zodat ze geen vocht opnemen. Als ze vochtig zijn, kan dit het onstekingsproces bemoeilijken bij de volgende keer dat je wil barbecueën.

Voor- en nadelen

Barbecueën op houtskool heeft een van de grootste voordelen, namelijk het echte gevoel van barbecueën en de heerlijke smaak ervan.

De nadelen zijn vrij duidelijk. Het duurt wat langer voordat je je vlees op het rooster kan leggen. Het vergt ook wat meer kennis en techniek om niet alleen je barbecue aan te krijgen, maar ook om de temperatuur degelijk te kunnen regelen. Het is zeker een leuke uitdaging!

Merken verkrijgbaar bij Safti

Bij Safti verkopen we allerlei soorten en formaten houtskool barbecues. De drie bekendste merken zijn Barbecook, Weber en Big Green Egg

Heb je je keuze nog niet gemaakt? Bekijk dan hier onze volledige barbecuegids of kom langs in de winkel!

BARBECOOK LOEWY 55 HOUTSKOOLBBQ

BARBECOOK LOEWY 55 HOUTSKOOLBBQ
BARBECOOK LOEWY 55 HOUTSKOOLBBQ

WEBER MASTER TOUCH PREMIUM SE E-5775

WEBER MASTER TOUCH PREMIUM SE E-5775
WEBER MASTER TOUCH PREMIUM SE E-5775
WEBER MASTER TOUCH PREMIUM SE E-5775

BIG GREEN EGG

BIG GREEN EGG
big green egg
BIG GREEN EGG