Verven, hoe begin je eraan?
Het voorbereidende werk
Voor dat u een eerste veeg verf over uw muur haalt, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet de staat van uw muren goed zijn. Zijn er oneffenheden of putjes? Dan werkt u die best eerst weg.
Putjes wegwerken
Voordat u begint met het opvullen van gaatjes, is het belangrijk dat u ze stofvrij maakt en losse stukken pleister verwijdert. Een schoon oppervlak is belangrijk om daarna te gaan opvullen.
Naargelang de grootte en diepte van uw putjes of gaten, heeft u ander opvulmiddel nodig. Is het een oppervlakkig gaatje van 2 cm diep? Dan kan u allesvuller gebruiken. Dit is een klaargemaakte pasta die al de juiste consistentie heeft om mee te werken. Allesvuller is een zware pasta, waardoor hij minder geschikt is om in diepere gaten te gebruiken. De kans is dan groot dat het er terug uitloopt en het zal nooit volledig kunnen uitdrogen.
Is uw gat groter, tot wel 10 cm diep? Gebruik dan een luchtigere filler. Dit is een soort schuim dat volledig in het gat zal kruipen en alles zal opvullen.
Wanneer uw gaten allemaal zijn opgevuld, is het goed de vulling te laten drogen voordat u het gaat opschuren. Anders komt het gewoon weer los. Het opschuren van de muur is een stap die u niet mag overslaan na het opvullen van de gaatjes. Er zullen altijd wel stukjes opvulmiddel uitsteken of niet volledig afgestreken zijn. Door het op te schuren wanneer alles droog is, krijgt u een egaal eindresultaat wat u dan kan gaan schilderen.
Weg met stof en vet
Of u wel of geen gaatjes heeft moeten vullen, uw muren moeten stof- en vetvrij zijn voordat u begint met verven. Als u dat niet doet, kan de verf na verloop van tijd terug loskomen door het vuil dat erachter zit.
Het is een beetje taboe om uw muren af te wassen, maar toch zorgt het voor een veel beter resultaat dat ook langer mooi blijft. Zeker wanneer u gaatjes heeft opgevuld en daarna geschuurd, is het erg belangrijk om al het stof van de muur te verwijderen. Dit kan eenvoudig met een sopje van water en wat soda of solarine.
Primer aanbrengen
Voor u begint met de eindlaag, brengt u eerst een primer aan op de muren en het plafond. Primer biedt een betere hechting voor de verf en zorgt ook voor een beschermende laag tussen de muur en de verf. Na de primer te hebben aangebracht, ziet u heel goed waar er mogelijks nog oneffenheden over het hoofd zijn gezien. Indien nodig zal u dus opnieuw met opvulmiddel aan de slag moeten na het aanbrengen van de primer.
Over het algemeen is primer wit van kleur, maar wanneer u gaat werken met felle kleuren als eindlaag, is het interessant om een gekleurde primer te gebruiken. Kies voor een gele primer bij een groene afwerking en voor een grijze primer bij een rode afwerking. Gekleurde primers kan u zo kopen, maar u kan ook pigment toevoegen aan een witte primer.
Wanneer de primer droog is, bent u nog één stap verwijderd van het echte verfwerk.
De kunst van het afplakken
Er rest nog één stap voor u effectief kan beginnen met verven, het afplakken van de dingen die niet geverfd moeten worden. Denk hierbij aan deurlijsten, raamkozijnen, maar ook vensterbanken en stopcontacten. Hoe zeer u ook denkt een vaste hand te hebben, niemand kan perfect recht verven. Tape wordt ook gebruikt wanneer u vlakken wil verven in verschillende kleuren en u mooie rechte lijnen wil.
Welke tape gebruikt u best? Bruine tape is de klassieke versie. Deze moet binnen de drie dagen terug verwijderd worden om lijmresten te vermijden. Bij Safti hebben we ook gele tape, die tot 6 maanden binnen en tot 8 weken buiten kan blijven hangen.
Daarnaast is er ook nog roze tape. Deze wordt gebruikt op behangpapier en plakt minder sterk. Zo trekt u na het verven niet uw behangpapier van de muur.
Als laatste is er blauwe tape. Die is specifiek voor buiten, UV bestendig en kan tot wel 25 weken blijven hangen.
De juiste tools
Om te starten met verven heeft u uiteraard enkele tools nodig. Kiezen tussen een rol of een borstel zit er niet in, want u zal beide nodig hebben. U begint namelijk altijd met het verven van de omkadering. Dus langs de tape die u net heeft geplakt en in de hoeken tussen de muren en het plafond. Dit moet met een borstel gedaan worden, liefst een puntborstel.
De verfrol gebruikt u dan weer om de grote oppervlakken mee te doen. Moet u ook een plafond schilderen? Zorg dan voor een verlengstuk zodat u niet op een ladder hoeft te gaan staan. Een bakje is ook erg handig. Zo kan u een deel van de verf hierin overgieten en heeft u meer controle over de hoeveelheid verf die u op uw borstel of roller neemt.
Meer weten over de juiste tools? Lees hier welke must haves u nodig heeft om te verven.
Het echte verfwerk
Na deze uitleg kan u eindelijk aan de slag met het verven zelf. Wanneer u het blik of de emmer verf voor het eerst opendoet, moet u de verf goed doormengen. Het pigment kan namelijk zakken en met een roerstaaf meng je dat weer egaal door de verf heen.
Op zoek naar de juiste verf? Lees onze gids!
Zoals hierboven vermeld, begint u eerst met de randjes, hoekjes en andere moeilijke stukjes met een borstel. Hier kan u dan achteraf met een roller (waar mogelijk) over om strepen weg te werken. Het gebruiken van een roller doet u best horizontaal. Dus u schildert van links naar rechts. Gebruik niet te veel verf om druipers te voorkomen, maar ook niet te weinig verf zodat het dekkend is.
De meeste soorten verf hebben twee lagen nodig, sommige felle kleuren zelfs meer. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer u de verf gaat kopen. U mag op ongeveer 1 liter verf per 10m² rekenen. Verf op waterbasis zal na 3u al een tweede laag kunnen krijgen. Bij synthetische verf of primer, laat u het best eerst 6 tot 12u drogen.
Na twee lagen kan u genieten van het prachtige eindresultaat. Zo moeilijk was het toch niet? Heeft u toch nog vragen over verven? Aarzel niet om ons te contacteren of een van onze professionals aan te spreken in de winkel. We helpen u graag.
Bent u nog niet zeker van de kleur? Kom dan een tester bij ons halen. Zo kan u verschillende kleuren uittesten op de muur, voordat u zich bindt aan liters verf.