Pellet barbecues: hoe werken ze en wat zijn de voordelen?

Wie graag al eens een stukje vlees of vis rookt in zijn barbecue, kan kiezen voor een pellet bbq. In plaats van houtskool of gas, werk je hierbij met pellets die automatisch zorgen voor een rooksmaak. Het is nog een minder gekende manier van barbecueën, maar daarom niet minder interessant! We leggen hier uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt een pellet BBQ?

Bij de meeste pellet barbecues zit er aan de zijkant een bak waar je de pellets kan insteken. Dit heet een hopper. Hierin zit een elektronische regeling gebouwd die een wormwiel aanstuurt om de pellets naar de verbrandingskamer te bewegen. Wanneer je de barbecue opstart, brandt er een gloeispiraal in de verbrandingskamer om de pellets te ontbranden.

Door middel van een ventilator kan je het vuur brandende houden. Wanneer je de barbecue uitzet, zorgt de ventilator er ook voor dat het vuur niet door het wormwiel kruipt naar de pellets in de hopper.

Gebruik van pellets

We spreken nu al de hele tijd over pellets, maar wat zijn dat nu precies? Het zijn kleine staafjes gemaakt van samengeperst zaagsel. Je kan ze in verschillende maten, lengten en houtsoorten kopen. Vooral de houtsoort zal belangrijk zijn, omdat dit mee de smaak bepaalt. Zo bevat hout van fruitbomen heel speciale aroma’s, wat leuk kan zijn om mee te experimenteren.

Gebruik wel pellets van puur hout. Er zijn ook pellets voor kachels, maar die hebben een veel slechtere kwaliteit en kunnen chemische producten bevatten. Die gebruik je dus beter niet. Het is ook belangrijk om je pellets goed droog te houden. Ze nemen enorm snel vocht op en als dat gebeurt in de hopper, kan je toestel kapot gaan.

Sommige merken werken enkel op hun eigen pellets, zoals Weber bijvoorbeeld. Laat je zeker in de winkel adviseren over het correct gebruik van pellets.

Grillen en temperatuur

Een pellet BBQ komt relatief snel op temperatuur. Het bepalen van de juiste temperatuur gebeurt manueel of elektrisch. Je stelt eenvoudig de temperatuur in die je wenst en de pellet BBQ regelt zelf hoeveel pellets er worden verbrand.

Nieuwe technologieën staan zelfs zo ver dat je door middel van een app kan aanvinken welk vlees je wil klaarmaken, en de barbecue doet de rest. Als dat niet makkelijk is!

Onderhoud van een pellet barbecue

Een pellet barbecue heeft net zoals elke andere barbecue onderhoud nodig. Dit zal wel iets anders zijn dan bij een standaard houtskoolbarbecue.

Het belangrijkste bij een pellet barbecue is dat je de as uit de verbrandings- en rookkamer verwijdert. Dat gaat het makkelijkste met een aszuiger.

Het grillrooster kan je net zoals bij andere barbecues schoonmaken met een staalborstel en een nat keukenpapiertje. De lekplaat eronder kan je heet opstoken om het overtollige vet te verkolen. Doe je dit liever niet? Pak dan je lekplaat vooraf in met aluminiumfolie zodat je de folie er gewoon met vet kan afhalen na gebruik.

Als je je pellet grill een tijd lang niet zal gebruiken en je plaats hem op een vochtige plek, dan is het aangeraden om de pellets eruit te halen. Zo is de kans kleiner dat ze vocht opnemen en zich vastzetten in het wormwiel. Een hoes over je barbecue is ook altijd praktisch om hem te beschermen tegen regen.

Voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel aan een pellet BBQ is dat je er ook makkelijk mee kan roken. Door de verbranding van pellets, zal het wel enkel mogelijk zijn om warm te roken. De temperatuurregeling is daarnaast ook erg eenvoudig, zeker wanneer je een app hebt die eigenlijk alles voor je doet.

Een nadeel aan de pellet barbecue is dat, wanneer hij uitgaat, je hem niet meteen terug aan zal kunnen krijgen. Hij vraagt ook iets meer onderhoud en een droge opslagplaats voor de momenten waarop je hem niet gebruikt.

Merken verkrijgbaar bij Safti

Bij Safti vind je de Pellet BBQ van Weber en Traeger.

Traeger

Traeger is een van de meest bekende pellet grills of smokers. Ze zijn een vaste rots in de wereld van de pellet barbecues, dus de kwaliteit is natuurlijk uitstekend.

traeger pellet bbq
Traeger pellet

Weber

Weber probeert de markt ook te trotseren en wil net dat beetje meer bieden met de Smokefire. Een grotere grill oppervlakte, grotere hopper en hogere temperaturen. Ook het mechanisme in de hopper werkt net iets anders, met een soort schuifaf naar beneden. Hierdoor zal de kans kleiner zijn dat je vlam terugslaat in je hopper en de reservepellets verbranden.

Weber pellet BBQ
PELLET BBQ 2

Heb je je keuze nog niet gemaakt? Kom langs in de winkel!