Tuingereedschap onderhouden

Wanneer je geïnvesteerd hebt in enkele basisstukken voor je tuin, is het belangrijk deze goed te onderhouden om er zo lang mogelijk genot van te hebben. Kwaliteitsvol tuingereedschap is niet goedkoop, maar wel een investering waar je, mits goed onderhoud heel lang kan van genieten.

Onderhoud van je grasmachine

Na elke maaibeurt, moet je ervoor zorgen dat je machine proper is. Gras bevat zuren die de grasmaaier kunnen aantasten en dat wil je uiteraard voorkomen. De bovenkant van je machine kan je reinigen met een doek of zachte borstel. De onderkant en de messen doe je best met een harde borstel of schraper. Hou het wel veilig, want de messen van een grasmaaier zijn erg scherp.

Naast de standaard poetsbeurt, laat je je grasmaaier ook best minimum 1x per jaar onderhouden door een professional. Er wordt naar het mes gekeken of deze nog scherp genoeg is. De luchtfilter wordt uitgekuist of vervangen. De olie wordt vervangen. De bougie zal worden nagekeken en gepoetst indien nodig vervangen.

Door het gebruik van onze Cleanlife brandstoffen bent je zeker van een correcte zuivere verbranding waardoor de levensduur van de verbrandingsmotor aanzienlijk verlengt.

Het vergt wat tijd en inspanning, maar op deze manier kan je wel jarenlang genieten van je grasmaaier zonder er al te veel problemen mee te hebben.

Onderhoud van je heggenschaar

Bij je heggenschaar is het belangrijk om de messen goed schoon te maken na gebruik. Net zoals bij je grasmaaier zullen er plantensappen blijven hangen die schadelijk zijn. Denk hierbij aan hars van bijvoorbeeld buxus, waarvan de messen bot worden, meer gaan schuren en uiteindelijk scheef zullen gaan staan.

De eerste keer dat je je heggenschaar gebruikt, kan je jouw messen inspuiten met een boomharsreiniger en smeermiddel. Dit zal ervoor zorgen dat de harsen geen laagje leggen op de messen en ook niet vasthechten aan het blad. Je kan de boomharsreiniger ook gebruiken bij andere toestellen als kettingzagen of snoeitangen.

Onderhoud van uw grastrimmer

Een grastrimmer heeft vrij weinig onderhoud nodig. Reinig het toestel na elk gebruik zodat er geen gras meer aanhangt. Heb je een toestel met kabel? Hou deze dan ook in de gaten of hij niet beschadigd is. Bij toestellen op batterij kan je deze best droog en vorstvrij bewaren in koude periodes, wanneer je het toestel niet gebruikt.

Onderhoud van je kettingzaag

Bij een kettingzaag is het belangrijk dat je de ketting voldoende controleert. Voor je jouw kettingzaag start, controleert je de ketting op beschadigingen en check je of er nog genoeg olie in de tank zit. Is de ketting bot geworden? Dan kan je hem laten slijpen bij Safti of een nieuwe ketting aankopen. Anti-harsspray of smeermiddel kan ervoor zorgen dat je ketting langer meegaat.

Na elk gebruik moet jouw kettingzaag goed gereinigd worden om resten hars weg te halen. Spray ook wat onderhoudsolie op het zaaggedeelte om een goede werking te blijven behouden.

Heb je nog vragen over het onderhoud van tuingereedschap? Aarzel niet om langs te komen in onze winkel. Een van onze medewerkers helpt je graag verder! Krijg je liever thuis al een oplossing? Dan kan je ons via mail of telefoon contacteren.