Wat heb je nodig om je tuin te onderhouden?

Ben je onlangs verhuisd van een appartement naar een huis met tuin en weet je niet wat je nodig hebt om je tuin te onderhouden? Of heb je al een tuin en wil je deze een opfrisbeurt geven? Lees dan even mee wat er allemaal nodig is om van je tuin een pareltje te maken.

De belangrijkste elektrische tools

Een grasmaaier

De belangrijkste tool en helaas ook duurste tool die u niet kan missen, is een grasmaaier. Tenzij uw tuin geen gras heeft natuurlijk. In het assortiment van grasmaaiers bij Safti heeft u een grote keuze. Met batterij, op benzine, met kabel, zonder kabel, groot, klein,… Maar welke grasmaaier kiest u het beste?

Grasmaaiers op batterij zijn handig om overal bij te kunnen zonder de beperking van een kabel. Helaas raakt een batterij ook leeg. Een oplossing hiervoor is het aanschaffen van twee batterijen zodat u kan afwisselen en niet halverwege uw tuin moet stoppen met het maaien van het gras. Grasmaaiers op batterij worden vaak gebruikt bij grotere grasoppervlakken, maar zijn ook wat duurder dan elektrische grasmaaiers met snoer.

Gardena en Black&Decker hebben elektrische grasmaaiers met een verlengsnoer. Deze zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van uw tuin. Kleine modellen zijn perfect voor tuinen tot 50 m2. Grotere toestellen raden we aan voor tuinen van 100 tot 120 m2.

Heeft u een tuin groter dan 150 m2? Dan opteert u best voor een grasmachine op benzine. U heeft geen beperking, je kan tijdens het maaien benzine bijgieten wanneer nodig om niet stil te vallen. Dit soort grasmaaiers hebben meer kracht dan elektrische, waardoor ze beter zijn voor langer gras en grotere oppervlakken.

Als laatste zijn er uiteraard ook de robotmaaiers, die al het werk voor u doen. Deze grasmaaiers zijn ideaal voor tuinen van 350 tot 1000 m2. U kunt eenvoudig met de app alles controleren. Robotmaaiers rijden uw gras automatisch af en zijn een stuk stiller dan normale grasmaaiers. Ze hebben sensoren die het toestel verwittigen als het gras te nat staat, waarbij hij terug gaat opladen tot het gras droog genoeg is om verder te rijden. Klein nadeel is dat het afgereden gras blijft liggen. Dit oogt minder mooi, maar is uiteindelijk wel beter voor de groei van uw gras.

Een grastrimmer voor de kantjes

Met uw grasmaaier kan u niet altijd alle kantjes meenemen van uw gras. Het is handig om een grastrimmer aan te schaffen om achteraf de kantjes bij te werken. U kan dit ook manueel doen met een graskantenschaar, maar op grote oppervlakken is dat niet aan te raden.

Grastrimmers bestaan op batterij, met een verlengkabel of op benzine. Bij Safti hebben we verschillende afmetingen in diameter, om meer of minder in één keer af te kunnen maaien. De manier van trimmen is ook verschillend. De meeste grastrimmers hebben een plastic draad die op hoge snelheid ronddraait en zo het gras afsnijdt.

Gardena heeft een model dat met plastic mesjes werkt. Het voordeel is dat het steviger is om uw gras af te snijden en u hardnekkig onkruid ook mee kan nemen. Het nadeel is dat het gevoelig is. Wanneer u bijvoorbeeld een tegel raakt, is de kans groter dat uw mesjes afbreken.

Een heggenschaar voor uw struiken

Wanneer u struiken of hagen in uw tuin heeft staan, kan een heggenschaar ook goed van pas komen. Kleinere struiken kan u in vorm brengen met een manuele heggenschaar, maar voor het grotere werk is een gemotoriseerde heggenschaar toch wel handig.

Ook hier bestaan er varianten met een verlengkabel, op batterij of op benzine. Bij de laatste twee zal de kabel nooit in de weg zitten en zal u deze ook nooit per ongeluk door kunnen snijden. Kiest u voor een heggenschaar op batterij? Voorzie dan zeker ook een tweede batterij zodat u niet plots zonder stroom komt te zitten.

Een kettingzaag voor het zwaardere werk

Heeft u zwaarder snoeiwerk te doen? Dan kan u kiezen voor een kettingzaag. Bij Safti hebben we keuze uit kettingzagen met verlengkabel, op batterij of op benzine. Deze keuze is afhankelijk van uw voorkeur en het werk dat u moet verichten. Hou er wel rekening mee dat een kettingzaag altijd een extra reservoir heeft voor olie om de ketting te smeren. Zonie kan de ketting verbranden en kunnen de tanden onmiddellijk afslijten.

Een bladblazer of -zuiger

Heeft u veel bladeren in uw tuin liggen in de herfst en bent u het beu om dit op te harken? Het laten liggen is geen optie. Ondanks dat het in de koudere maanden een fijne plek is voor dieren om te schuilen, kan het uw gras verstikken. Een bladblazer of bladzuiger is een goede optie om het blad eenvoudig te verwijderen.

Sommige toestellen hebben beide functies, maar zeker niet allemaal. De toestellen van Black&Decker zijn 2 in 1 en kan u ombouwen om te blazen of zuigen. Bij het zuigen vangt u bladeren op in een grote zak. Bij het blazen kan u de bladeren op één hoop leggen om het daarna op te ruimen of te composteren.

Enkele handmatige tools waar u niet zonder kan

Niet alles kan volledig motorisch gedaan worden in uw tuin. Haal dus zeker enkele basisstukken in huis om uw tuin manueel te kunnen onderhouden.

Een goede snoeischaar of takkenschaar

Een snoeischaar komt altijd van pas om bijvoorbeeld rozen te knippen of bloemen bij te snoeien. Een takkenschaar is handig om grotere takken af te kunnen knippen of kleine boompjes bij te snoeien.

Bij Safti bieden we takkenscharen van Gardena, Felco en Fiskars aan. Felco en Fiskars behoren tot de professionele merken.

Een boomzaag

Wie wat takken af te zagen heeft, maar niet meteen een kettingzaag wil kopen, kan al een heel eind komen met een boomzaag. Dit is zeker handig voor dode takken die verwijderd moeten worden of kleine boompjes die u wil bijsnoeien. Een boomzaag kan meestal ook op een verlengsteel geklikt worden om zonder ladder ook bij de hogere takken te geraken.

Een schop of spade

Heeft u struiken om te verplaatsen of nieuwe planten die u wil planten? Dan kan een schop of spade erg handig zijn om in huis te hebben. Ook hier bestaan veel verschillende maten voor kleine plantjes of grote putten. Laat u gerust adviseren bij ons in de winkel.

Een hark

Bladeren of takjes kan u makkelijk verzamelen door het gebruik van een hark. Hier bestaan veel verschillende opties. Er zijn harken met lange, buigzame tanden om bladeren of takjes op uw gazon te verzamelen zonder uw gras of de grond eronder te beschadigen. Maar er zijn ook harken met stijve, kortere tanden die perfect zijn om bijvoorbeeld grind te verspreiden.

Een notenraper of fruitplukker

Heeft u een notelaar in uw tuin staan? Dan kan een notenraper veel rugpijn vermijden. Het is een steel met een bal gemaakt van flexibele, metalen draden die alle harde materialen opvangen. U rolt gewoon over de grond en vangt de vruchten in een soort kooi op.

Het oogsten van jouw fruit zal snel en eenvoudig gaan met een fruitplukker. Perfect voor het plukken van appels en peren. Doormiddel van het speciale ontwerp, kan de vrucht niet uit de zak vallen.

Uiteraard bestaan er nog heel veel andere tools die u kan gebruiken in en rond uw tuin. Het is volledig afhankelijk van de planten die u heeft en de hoeveelheid werk die u eraan wil besteden.

Voor advies over uw tuin kan u altijd terecht bij onze gespecialiseerde medewerkers in de winkel of kan u online contact met ons opnemen.