Zelf pleisteren, hoe begint u eraan?

Heeft u pleisterwerk dat gedaan moet worden, zoals het afwerken van een gipswand? Dat is zeker haalbaar. Hou er wel rekening mee dat pleisteren meer techniek vraagt dan andere klusjes in huis. Wanneer u grotere oppervlakken heeft om te pleisteren, is het misschien beter om dit aan een professionele stukadoor over te laten. Gaat u toch zelf aan de slag? Neem dan deze gids door!

De benodigdheden

Om te beginnen heeft u een metselkuip nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid pleister dat u gaat mengen, kan u voor een grote of kleine kiezen. Het makkelijkste is om een boormachine te gebruiken met een mengstaaf om een mooie, egale massa te verkrijgen. Hoe gladder uw massa, hoe makkelijker om het egaal aan te brengen.

Daarnaast heeft u een plamuurmes nodig. Het is vaak kleiner van breedte en perfect om gaatjes en naden op te kunnen vullen. Met een afstrijkmes kan u de platen gelijk afstrijken om ervoor te zorgen dat uw pleister mooi egaal wordt aangebracht.

Soorten pleister

Bij Safti hebben we twee verschillende soorten pleister: watervast en niet watervast. De watervaste versie bestaat in drie types: één voor zwembaden en kelders en twee voor buiten tegen de gevel.

Voor binnen werken we met Knauf. Dit kan u gebruiken om muren te pleisteren of gipsplaten op te vullen. Er bestaan ook kleinere verpakkingen waarmee u ook gaatjes kan opvullen. Wanneer u gaatjes opvult, kan het achteraf nodig zijn om dit even op te schuren voordat u gaat verven.

Het mengen van uw pleister is erg belangrijk. Gebruik de juiste hoeveelheid water zoals aangegeven op de verpakking. Een grote fout is om te veel of te weinig water te gebruiken. Bij te weinig water is uw substantie te korrelig waardoor u het niet mooi effen zal kunnen aanbrengen op de muur. Gebruikt u te veel water, dan hecht uw pleister niet goed en kan het afdruipen. Het kan dan ook heel lang duren voordat het volledig droog is.

Gebruik van een primer

Het belangrijkste is dat de ondergrond stofvrij is. Als u niet zeker bent van de ondergrond (bv een snelbouwsteen) is het beter dat u er eerst een primer op zet. Dat is een voorstrijkmiddel om een mooie hechting te krijgen op de ondergrond.

Heeft u nog vragen voor u zelf aan de slag gaat met pleisteren? Aarzel zeker niet om een van onze medewerkers aan te spreken in de winkel. U kan ons ook altijd een mailtje sturen of bellen.