Tips om je tuin zomer-klaar te maken

Met de zomermaanden in aantocht, is het belangrijk om uw tuin zomer-klaar te maken voor het nieuwe, warmere seizoen. Tijd om het gras terug leven in te blazen, de planten te snoeien en uw tuin op te kuisen. Zo kan u tijdens de zomermaanden ten volste genieten van uw paradijsje aan huis. Onze experts geven u enkele tips.

Zorg voor het juiste tuingereedschap

Uw tuin onderhouden doet u enkel met de juiste tools. Denk hierbij niet alleen aan een goede grasmaaier, maar ook grastrimmers, kettingzagen of heggenscharen. Deze elektrische tools kunnen u helpen bij het bijhouden van uw gazon, struiken en andere planten.

Voor het kleinere werk kan u wat tuingereedschap in huis halen. Een snoeischaar om uw bloemen en boompjes bij te werken, een hark om de laatste takjes en blaadjes bijeen te harken en eventueel een schop of spade om nieuwe planten te kunnen planten in de lente.

tuingereedschap Gardena

Uw gras onder handen nemen

Uw gazon krijgt het zwaar te verduren in de winter. Laat het eerst terug ademen door het te verticuteren. Hierbij haalt u de grond los onder het gras waardoor onkruid en mos makkelijk verwijderd kan worden. Door het verticuteren ziet u ook waar er eventueel kale plekken zijn.

Deze kan u behandelen met een mix van graszaad, meststoffen en grond. Strooi het begin de lente al op de kale plekken zodat u het nieuwe gras mee kan maaien bij de eerste maaibeurt.

Naast het bemesten van je tuin moet je ook kalk strooien. Kalk is géén meststof, maar zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de bodem en dus indirect uit de meststoffen worden opgenomen. Dit geeft de relatie aan tussen het bemesten van je gazon en het strooien van kalk op je gazon.

zeewierkalk voor grasperk

Zorg vol voldoende water met een sproeisysteem

U kan kiezen voor een klassieke tuinslang met opzetstuk. Of een sprinkler die zelf ronddraait. Deze zorgt voor gelijke verspreiding van het water.

Voor automatische besproeiing op het juiste moment en meer vrije tijd kan je kiezen voor een besproeiingscomputer.

Wilt u helemaal high tech gaan? Kies dan voor onze sproeiers die in het gras worden verwerkt. Het Gardena Sprinklersystem is een complete serie verzonken sproeiers, onderdelen en startsets.

Gardena sproeisysteem

Planten snoeien voor ze bloeien

Het snoeien van uw planten is erg belangrijk. Dit doet u in het voorjaar, voor dat uw planten beginnen te bloeien. Snoeien zorgt er niet alleen voor dat uw tuin mooi in vorm blijft en geen wildgroei vertoont, maar zal er ook voor zorgen dat uw bloemen mooier groeien en bloeien en uw fruitbomen meer vruchten geven.